Home

In een lovenswaardig streven naar meer openheid vroeg de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) dit jaar aan de deelnemers van de jaarlijks conferentie in Veldhoven expliciet of ze uitgebreid wilden Twitteren over de bijeenkomst, via #FOMveldhoven.   Een mooi initiatief, dat volgens sommigen niet helemaal goed van de grond is gekomen.

Philip Chimento (@therealptomato) schreef een review in zijn blog. Er werd volgens hem te veel over de randverschijnselen getweet: de heenreis, de lunch, het diner, etc, en te weinig over de inhoud van de conferentie.  Belangrijkste conclusie: ‘I’m convinced that the lack of useful content is because nobody really knew how to put Twitter to work at a physics conference.’ Zie voor het hele verhaal: Rain in the Desert.

Toeval wil dat @FrankNu net rond deze tijd een tweet rondstuurde met deze blog: How to live-tweet a conference: A guide for conference organizers and twitter users. Daarin een paar tips voor organisaties en deelnemers. In het kort:

Organisatie

  • Hashtag regelen, ruim van tevoren al
  • Gratis wifi voor aanwezigen
  • Tweet-ups organiseren
  • Twitterfalls of Twitterfountain ergens neerzetten
  • Bloggers inhuren die live bloggen/twitteren

Deelnemers

  • Bedenk waarom je zou willen tweeten vanaf een conferentie: mensen ontmoeten (‘ik ben er ook!’), nieuws brengen (quotes en oneliners), achtergronden bij lezingen (links naar meer informatie/presentaties).
  • Bedenk welke bijeenkomsten je wel/niet gaat tweeten: niet alles is interessant voor het ‘grote publiek’.
  • Bedenk dus vooral dat wat je gaat tweeten interessant moet zijn voor je volgers. Ga niet Twitteren om het Twitteren.
  • Geen wetenschappelijke methoden en technieken tweeten, wel interessante conclusies/oneliners.

Het lijkt erop dat FOM het redelijk voor elkaar had volgens deze tips, en dat de conclusie van Chimento wellicht hout snijdt. Waarschijnlijk komt dat volgend jaar met gewenning ook wel goed.

Een andere conferentie die rond deze tijd plaatsvond was trouwens Science Online 2012, een inmiddels vermaarde  jaarlijkse bijeenkomst over wetenschap en web. Kijk voor de grap even wat ze allemaal hebben getweet via #scio12, dan krijg je een idee van hoe de ‘echte pro’s’ het aanpakken… 😉

Deze blog is overgenomen van de blog Wetenschapper20 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s