Home

Hoewel het ten tijde van schrijven (maar inmiddels dus wel, RME) nog niet helemaal blijkt uit de website, staat sinds eind januari dit jaar de afkorting VWN voor Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en –communicatie Nederland, en niet meer voor Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland. Hoewel ik deze ontwikkeling natuurlijk van harte toejuich, is er toch een puntje dat me blijft verbazen in deze naams- en koerswissel: het feit dat ‘journalistiek’ en ‘communicatie’ als aparte zaken worden gezien.

Waarheid
Natuurlijk snap ik heus wel de achtergrond van deze tweedeling: journalisten zijn nog steeds onafhankelijke strijders voor de waarheid, en de rest is en blijft speelbal van onderliggende belangen, dus niet te vertrouwen.
In deze recente blog – 28/02/2014 – onderstreept VWN-voorzitter Joost van Kasteren dit onderscheid  nog eens extra: there are values that distinguish us [science journalists] from other players in the field of science communication. Ook wetenschappers zijn niet te vertrouwen in de wetenschapscommunicatie, want ook zij hebben belangen.
Ook elders in den lande is het onderscheid daar, onder andere bijvoorbeeld bij de veelheid aan opleidingen en trainingen Communicatie & Journalistiek (Google).

Deelverzameling
Er klopt hier iets niet, dunkt mij – los van de twijfel aan mijn values als communicator – . Want wat mij betreft is ‘journalistiek’ namelijk gewoon een deelverzameling van het totale vakgebied ‘communicatie’, waarmee ‘journalistiek & communicatie’ zou neerkomen op zoiets als ‘stoelen & meubels’.

Als dat niet zo is, en journalistiek is inderdaad geen vorm van communicatie, doemt meteen de vraag op ‘wat dan wel?’. Hoe is journalistiek dan anders dan communicatie – nog even los van die values. Zijn er geen zenders, ontvangers en boodschappen in de journalistiek, of is dat sowieso oldskool? Is er geen wisselwerking/interactie tussen journalist en publiek, wat ‘communicatie’ suggereert volgens sommige definities?

Eerlijke communicatie
Of gaat het toch echt alleen om die values? Dan kun je natuurlijk binnen het grote vakgebied ‘communicatie’ gewoon het deelgebied ‘onafhankelijke/eerlijke communicatie’ afbakenen, en gaan debatteren wat dat betekent voor zenders, ontvangers, boodschappen en media. Heb je in ieder geval een gezamenlijk begrippenkader.
De journalistiek buiten de communicatie plaatsen lijkt mij anders zo lastig communiceren.

Deze blog is doorgeplaatst op de site van DeNieuweReporter: Is journalistiek dan geen communicatie? Met daaronder de nodige comments.
Een reactie van Joost van Kasteren: HOU TOCH EENS OP MET DAT ZWART-WITDENKEN

Afbeelding: Oscar Berg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s