Home

Een eenvoudige flowchart die je volgens mij kunt leggen op zo’n beetje iedere discussie van ‘allochtone afkomst’ van de afgelopen 30 a 35 jaar:

  • iemand kaart een probleem aan
  • je noemt ‘m racist*
  • einde discussie

Ingewikkelder dan dit is ‘t volgens mij niet.

Dit gebeurde in de jaren 80 met Janmaat, zie onder andere dit Leidse persbericht over een promotie In de ban van goed en fout, en natuurlijk met Pim Fortuyn. Het lijkt alsof we post-Fortuyn af zijn van dat vreselijke ‘dat mag je niet zeggen!‘, en dat was misschien een tijdje wel zo, maar tegenwoordig lijken we verrassend genoeg toch steeds meer terug bij politiek correct af. Wilders staat voor de rechtbank, en de foute Leidse academici Paul Cliteur en Machteld Zee worden verketterd (link naar GeenStijl, dus vreselijk rechts gekleurd; zij vindt de boerka trouwens een vreselijk kledingstuk en, full disclosure: dat vind ik ook).

Prachtig voorbeeld
Het meest recente en meteen geweldig klassieke voorbeeld komt van de Correspondent (19/11/2016), want Daan Windhorst & Ivo van Aart hebben nog wel een dingetje over minarettenlawaai. Kees van der Staaij van de SGP heeft ‘een gevoel van bevreemding en onbehagen’ bij de oproep tot gebed vanuit een moskee in Nederland (full disclosure: ik heb dat gevoel ook), en dat mag je dus blijkbaar (nog steeds/alweer) niet zeggen in Nederland.
Want Van der Staaij wordt in het filmpje vervolgens vergeleken met Wilders, PVV en al het andere slechte in de wereld, en daarmee neergezet als discriminerende racist (OMG, met dat betweterige toontje ook). Niemand kan vervolgens meer iets negatiefs zeggen over het minarettenlawaai, want dan ben je net zo fout en/of PVV-stemmer. De discussie is klaar, kaltgestellt, zonder dat de inhoud ook maar een beetje aan bod is geweest. Prachtig schoolvoorbeeld dus van hoe het al jaren gaat.

Gemengde signalen
En dit anno 19 november 2016, vlak nadat Trump de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, en iedereen zich vertwijfeld afvraagt hoe het zover heeft kunnen komen, en of het ook zover gaat komen in Nederland.
We moeten nu echt gaan luisteren‘ klinkt het vanuit ‘de elite’, en Rob Wijnberg (van godbetert dezelfde Corresondent) zoekt toenadering tot de PVV-stemmer op een jolige ouwe-jongens-krentenbrood-manier – we hebben het allemaal niet zo bedoeld – . Maar ondertussen blijft de Correspondent dus wel als vanouds doorgaan met ‘dat mag je niet zeggen!‘.
Gemengde signalen, op z’n zachtst gezegd.

Handdoek in de ring
En over dat stuk van Wijnberg gesproken: als ik ‘m in een heel naar frame stop, dan is dit meteen ook de handdoek die in de ring is geworpen. Nu ‘de vijand’ opeens echt lijkt te gaan winnen, steek je dan toch maar de hand uit en ben je plots de beste maatjes, of in ieder geval toch niet zo verschillend van elkaar.
Nu ineens wel. Na 30 a 35 jaar afgekapte discussies en afgeschilderd worden als domme racist.
Hoe geloofwaardig is dat? Ik zou zelf bloed ruiken, plus de overwinning: ‘Ah, ze zijn nu pas echt bang’.
En ondertussen wel gewoon doodleuk door blijven gaan met ‘dat mag je niet zeggen!‘. Dat draagt natuurlijk niet heel erg bij aan een consequent verhaal over willen luisteren: ‘Ah, ze zijn nog niet bang genoeg blijkbaar’.
‘De elite’ blijft dus ongeloofwaardig in al haar bezorgdheid en toenadering. En wat is dan een logische conclusie?

PS Als je het aankunt, lees dan vooral ook de longread Hoe een linkse gedachtenpolitie de Nederlandse journalistiek veroverde (The Post Online, dus bij voorbaat een verdachte bron) over hoe de journalistiek aan haar linkse imago is gekomen in deze context – al is het alleen maar in het kader van ‘know thy enemy‘.

*PPS 20/11/2016 – dit kan trouwens in verschillende gradaties, tot en met ‘steek/schiet ‘m neer’. Nu is de populaire variant iemand ‘boze blanke man’ noemen.
En als nu je eerste gedachte is ‘blank, dat mag je niet meer zeggen!’, dan, eh, tsja…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s