Home

Onder de kop RIVM: moeilijk om vinger te leggen op daling vaccinaties besteedde de NOS aandacht aan een daling van de vaccinatiegraad. Goed natuurlijk dat daar aandacht voor is, maar in het stuk en de bijbehorende video zit volgens mij juist deel van het probleem: foto’s van huilende kinderen, en dat gebeurt iedere keer weer als media aandacht besteden aan vaccinaties. Achter elkaar in dit stuk alleen al:

Kop en lead stuk nieuwsuur

plaatje1

plaatje2

Dit helpt natuurlijk niet echt mee bij beeldvorming over vaccinaties. In de video komen er zo ook nog wat voorbij. En daarnaast nog wat beeld uit die vreselijke aflevering van Pauw over vaccinaties, de anti-vaxx-moeder mag in dit item gewoon nog een keer haar zegje doen, en bedankt.

Een oproep van mij hierover op Twitter is ten tijde van schrijven al meer dan 50x ge-RTd, en meer dan 80 keer geliked, voor mij trouwens een record.

Bij deze ook in blogvorm dezelfde oproep: media, stop nou ‘s met die fantasieloze (stock)foto’s van huilende kinderen bij dit soort berichten! Denk ‘s na bij wat je plaatst, neem ‘s wat verantwoordelijkheid op je. De RIVM kan dan misschien moeilijk een vinger leggen op die daling van vaccinatiegraad, ik wil me wel wagen aan het wijzen van een (klein) vinger(tje): jullie helpen op z’n zachtst gezegd in ieder geval niet echt mee.
Ik neem aan dat ook de rol van de media wordt meegenomen in dat onderzoek van Schippers.

Maar @NOS: drie van dit soort foto’s in één bericht, seriously?

PS. In afwachting van het onderzoek zie in dit verband trouwens ook (meer linkjes welkom in de comments natuurlijk!):

PPS 26/06/2018 Artikel in de Volkskrant nav dalend HPV-inentingen heeft deze begeleidende foto’s, met als bovenkop ‘Drie oorzaken’. Ik moet dan toch reageren.

 

En in een andere timeline:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s