Home

Het V-woord was er gisteren ineens weer, tijdens de korte non-presentatie van de Wetenschapsbrief-plannen van NWO/NWA tijdens de opening van de Vakconferentie WTC 2019. Tot mijn grote verbazing ook weer dat V-woord: Versnippering. Want dat moet blijkbaar ineens weer tegengegaan worden in de wetenschapscommunicatie. Het woord was er ineens weer, na een kleine tien jaar afwezigheid. Terug in de tijd, en terug bij af, denk ik dan. Ik ben benieuwd hoeveel vertegenwoordigers van de jongere WTC-garde gisteren überhaupt wel ‘s van dit probleem hebben gehoord.

Ik vond het raar op verschillende niveaus: het hebben over ‘versnippering van de wetenschapscommunicatie’, terwijl dat hele veld gewoon gezamenlijk tegenover je zit, in één mooie ruimte – klaar om aan de co-creatie te gaan nota bene.
‘Versnippering’, terwijl het veld ook al een jaar of tien zomaar samen te vinden is in de LinkedIn-groep van SciCom NL. Of makkelijk te bereiken via SciCom NL zelf, of via de VWN, VSC of PWC. We weten elkaar in ieder geval wel goed te vinden, zoals bijvoorbeeld in de organisatie van de internationale WTC-conferentie PCST2022 in Rotterdam, met als thema Creating Common Ground.

In mijn 20-jaar ervaring in dit veld: we hebben elkaar nog nooit zo goed kunnen vinden als nu (en we kunnen ’t sowieso ook goed met elkaar vinden). Versnippering is inmiddels al lang een non-issue. Met wie hebben jullie gepraat, vraag ik me dan af, als dit een van de problemen zou zijn?

Ook raar: als je nog weinig idee hebt van wat je als je wilt doen met geld voor wetenschapscommunicatie – want kwam de presentatie daar eigenlijk niet op neer? – , en je hebt vertegenwoordigers uit alle geledingen van dat versplinterde veld bijeen in die ene mooie ruimte, met nogmaals for-the-love-of-god ‘co-creatie’ als thema van de dag, dat je daar geen gebruik van maakt, zoals Sandra Buys, Teamcaptain Science and research Communication TU/e,  ook zo fijntjes opmerkte op Twitter.

Als je ‘t niet weet, vraag het ons dan, nogmaals: betrek dat versnipperde veld, laat ons meedenken!

Ook raar, en daar komen we bij wat volgens mij de crux van het probleem is: het ging in die korte uitleg vooral over doelgroepen en middelen (en de afzender). Doelgroep: mensen met latente behoefte aan wetenschap, middel: thematische publiekscampagne gekoppeld aan de NWA.
Terwijl de complete riedel natuurlijk is DOEL-doelgroep-boodschap-middel. Waar was het doel? Wat willen we met z’n allen als samenleving als het gaat om wetenschapscommunicatie? Wat zou ‘de maatschappij’ moeten weten van/over wetenschap? Waar blijft die bredere visie? Start with why, toch?

Zolang je als maatschappij, bij monde van OCW (NWO is een uitvoeringsorganisatie) daar geen overkoepelende uitspraken over doet – wat is de in de presentatie genoemde opdracht van OCW aan NWO eigenlijk? – , blijf je vervallen in corporate NWA-campagnes die moeten vertellen aan mensen met latente behoefte aan wetenschap dat wetenschap best belangrijk is. En dan? Draagvlak?
En als je dan toch een issue zou willen maken van die versnippering: zonder zo’n bredere visie blijf je ook organisaties houden die keurig netjes vooral hun eigen belangen, of hooguit wat ‘lokale’ maatschappelijke belangen als uitgangspunt nemen in hun (wetenschaps)communicatie.

Kunnen we nu eindelijk alsjeblieft een niveautje hoger/ambitieuzer? Volgens mij wil het veld van harte mee in iets verbindends – en dan bedoel ik niet het thema van het jaarlijkse feestje van de wetenschap, of category branding zoals in 2011 werd geopperd – , maar dus iets ambitieuzer dan dat.
Het veld is daar ook nog nooit zo klaar voor geweest, is mijn gevoel, op basis van al wat langer meedraaien. Maar dan moet je dat dus wel leveren, of beter nog: co-creeren met datzelfde veld (essaywedstrijd, enquêtes, ronde tafels, symposium, focusgroepen, verzin iets), en niet blijven hangen in de doelgroep-campagnestand die we gisteren zagen.

3 thoughts on “Van versnippering(?) naar co-creatie in de wetenschapscommunicatie

 1. Beste Roy,

  Toch gek dat je als je de kans hebt om me aan te spreken als eindverantwoordelijke voor de NWA, je die mogelijkheid openlijk laat schieten. We stonden bij de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie minutenlang in elkaars nabijheid in een vrijwel lege ruimte. Ik heb expres gewacht tot je kwam praten, maar dat deed je niet.
  Kom, toon eens karakter en ga in gesprek met me, in plaats van veilig achter het toetsenbord slecht gefundeerde meningen te ventileren. Je bent altijd welkom, op kantoor of bij bijvoorbeeld Bessensap op 21 juni.

  Van harte welkom!

  Ynte Hoekstra
  Hoofd communicatie NWO
  Eindverantwoordelijke voor wetenschapscoomunicatie programma NWA

 2. Pingback: Langs elkaar heen | RoyMeijer

 3. Pingback: Wat zouden ‘de mensen’ eigenlijk moeten weten van/over wetenschap? | RoyMeijer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s