Home

Beste collega-communicado’s van universiteiten,

Ik had afgelopen week weer ‘s ‘n blogje en wat tweets over wetenschapscommunicatie en de verschillende OCW/NWA/NWO/KNAW-fondsen op dit gebied van de laatste tijd. Al tikkende besefte ik weer hoe belangrijk Erkennen en Waarderen is voor ons vakgebied en voor onze wetenschappers. Fondsen zijn leuk, maar eigenlijk geen alternatief voor (structureel) tijd, erkenning en waardering voor de wetenschapscommunicatie-activiteiten voor onze wetenschappers, waar wij als communicatieprofessionals zo op bouwen.

Ik hoor jullie alleen zo weinig in bijeenkomsten, commissies, discussies en debatten die hier over gaan. Terwijl het wat mij betreft heel belangrijk is dat juist wij te pas en – stiekem het leukst… 😉 – te onpas het belang van wetenschapscommunicatie in dit kader blijven benoemen.

Bij mijn eigen TU Delft is het de afdeling HR die zich met een commissie gaat buigen over de invulling van Erkennen en Waarderen. Via mijn collega’s van Interne Communicatie – die wel aangehaakt waren? – kwam ik hier toevallig achter, en ik probeer nu een plekje te veroveren in dat clubje. Om er maar – in godsnaam – voor te zorgen dat dat woord ‘wetenschapscommunicatie’ ergens wordt opgenomen in de Delftse plannen.

Ik neem aan dat er binnen jullie uni ook een clubje aan de slag is of gaat met hoe Erkennen en Waarderen vorm te geven binnen jullie eigen instelling. En met alle respect: als we dat gaan overlaten aan de HR-collega’s, dan gaat #wetenschapscommunicatie niet op de lokale agenda komen.

Vandaar mijn oproep: als jullie het met mij eens zijn dat het Erkennen en Waarderen van wetenschapscommunicatie belangrijk genoeg is om een lans voor te breken, zorg dan dat je er achter komt welk clubje bij jullie er mee bezig is, en wordt er actief lid van. En laat ‘s wat van je horen.

4 thoughts on “Step up to the plate

 1. Pingback: Mijn persoonlijke twee centen voor het Nationaal Centrum voor Wetenschapscommunicatie | RoyMeijer

 2. Pingback: Erkennen en Waarderen en de universitaire wetenschapscommunicatie | RoyMeijer

 3. Hey Roy, ik reageer even op:

  “Om er maar – in godsnaam – voor te zorgen dat dat woord ‘wetenschapscommunicatie’ ergens wordt opgenomen in de Delftse plannen.”

  Is de wetenschap er nu voor de wetenschapscommunicatie of is wetenschapscommunicatie er voor de wetenschap?

  • Hallo Frank,

   Ik krijg het gevoel dat er een vraag achter deze vraag zit, maar voor nu: als wetenschap er voor de maatschappij is, dan is het handig dat er iets als ‘wetenschapscommunicatie’ is om te helpen die twee met elkaar te laten communiceren. Dus dat is dan die tweede.
   De eerste kan ook: inzichten uit de (communicatie)wetenschap kunnen helpen de communicatie te verbeteren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s