We hadden leuk nieuws vorige week: op de EGU2017 (jaarbijeenkomst European Geosciences Union) presenteerde Anna Solcerova haar onderzoek over uchimizu tijdens een persconferentie aldaar:
How cool is uchimizu?
In de stad is het vaak warmer is dan op het platteland. Wegen en gebouwen houden meer warmte vast dan bodem en vegetatie. In Japan gebruiken ze al eeuwen lang een techniek genaamd uchimizu om die warmte tegen te gaan: het sprenkelen van water op de straten – ook goed tegen stof trouwens. De Delftse onderzoeker Anna Solcerova heeft uchimizu nader onderzocht en toont aan dat deze simpele oude Japanse watersprenkeltechniek inderdaad goed werkt om extreme hitte in steden te verminderen.
We (en daarmee bedoel ik vooral collega’s Pieke Hoekstra en Karlijn Spoor van de faculteit CiTG) wisten dit ruim een maand van tevoren, en wisten ook meteen dat dit een leuk nieuwswaardig onderwerp was.
En omdat we dus tijd hadden om er iets extra’s mee te doen, kwam Pieke op het lumineuze idee om van het onderwerp een manga te laten maken (met dank aan Yozef van ’t Klooster):
En omdat we tijd hadden, konden de collega’s van Media Solutions deze prachtige PageFlow maken van het onderwerp, klaar voor online (en Twitter et al) op het moment van de persconferentie:
Resultaat: mooie beelden voor Anna bij de persconferentie en de perspresentatie, maar ook bij de wetenschappelijke presentatie later die week, extra media-aandacht, en extra aandacht op social media.
Ambulance
Ander voorbeeld: het meest succesvolle TU Delft filmpje ooit op YouTube is die van de Ambulance Drone:
Omdat we van tevoren wisten dat dit eraan kwam, konden we nog wat tips en truuks meegeven – over de kleur van de drone bijvoorbeeld, en de ambulancestrepen erop; het voorgestelde zwaailicht heeft ’t dan helaas weer niet gered… 😉 -.
Cellen
En nog een voorbeeld: ook deze PageFlow over celdeling konden we maken omdat we wat extra tijd hadden (plus – ook essentieel natuurlijk – geweldig beeldmateriaal).
Dus…
Bottom line voor wetenschappers: geef ons wat tijd door ons minimaal een week of twee (sowieso hoe vroeger hoe beter) vóór de nieuwsaanleiding te informeren, en we kunnen wellicht leuke (extra) dingen voor je betekenen!