Home

De laatste tijd zijn er een aantal nieuwe podcasts in Nederland (edit 19/08/2019: aangevuld met Vlaamse podcasts!) gestart die over wetenschap gaan. Bij deze een overzichtje in willekeurige volgorde, vul aan via de comments!

Podcasts TU Eindhoven – Sound of Science
Deze is alweer bezig met het tweede seizoen. De Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire is presentator van de TU/e podcastserie ‘Sound of Science’. In deze podcast serie gaat hij in gesprek met onderzoekers en studenten over de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de maatschappij.

Makkelijk Praten – Adriaan & Sander
Lekker luchtig babbelen over wetenschap, dat doen Adriaan en Sander in Makkelijk Praten Podcast. Om de week spreken zij met een jonge Nederlandse wetenschapper over hun onderzoek, wetenschapsnieuwtjes en wat verder al dan niet significant is.

Out of the Blue – TU Delft Faculteit Industrieel Ontwerpen
If you’re interested in how a sustainable design professor got mixed up in a global-scale lawsuit between tech giants Samsung and Apple, this podcast is for you. Want to know why innovating is so hard, and why there is no campus radio in Delft? Join our very own Ianus Keller, Teacher of Practice at Industrial Design Engineering, and listen to the stories of our designers, researchers and teachers.

In de Wetenschap – RUG
In de Wetenschap is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen. Hierin hoor je interviews met onderzoekers, nieuws en reportages uit de Groningse academische wereld. De podcast is er voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en in de academische wereld in het algemeen.

The Next Big Thing – UvA
Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA bood in 2017 het keuzevak ‘The Next Big Thing’ aan. Prof. Rens Bod ontwikkelde deze reeks en nodigde toonaangevende onderzoekers uit te kijken naar de grote vragen en dilemma’s van hun wetenschapsdiscipline. Deze onderzoekers gaven vanuit inhoudelijke, ethische, maatschappelijke en historische perspectieven een blik op de toekomst. De reeks is nu uitgebracht als podcast en is daarmee voor iedereen gratis te beluisteren.

Enkeltje wetenschap – Universiteit Leiden
De Universiteit Leiden komt in 2019 met een splinternieuwe podcast: Enkeltje Wetenschap. In minder dan 15 minuten tijd vertellen onze beste wetenschappers over hun onderzoek. Tip: geniet ervan tijdens je treinreis tussen Leiden en Den Haag, onze twee universiteitssteden!

NRC – Onbehaarde Apen
Onbehaarde Apen is de wekelijkse wetenschapspodcast van NRC. Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen bespreken kleine ontdekkingen, wilde theorieën, wereldschokkende inzichten en alles wat daar tussenin zit.

BNR – Questcast
Quests Frank Beijen en BNR’s Robin Rotman zoeken naar wetenschappelijke antwoorden op intrigerende vragen. Van de psychologie van het eten tot de vraag: word je als moordenaar geboren? Beijen en Rotman gooien hun wijsheid en nieuwsgierigheid in de strijd.

BNR – Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?

Universiteit van Nederland – podcasts
Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis college op internet. Elke week word je verrast door inspirerende sprekers die jou laten kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen.

Universiteit van Vlaanderen – podcasts
Hetzelfde, maar dan van Vlaanderen… 😉

Lab Leven – Universiteit van Nederland
In onze podcast-serie “Lab Leven”, laten wetenschappers ons meekijken in hun lab en krijgen we de laatste ins en outs mee over hun onderzoek. Want wat doén ze nou de hele dag in zo’n laboratorium??!

Universiteit van Vlaanderen – LabLeven
Hetzelfde, maar dan van Vlaanderen… 😉

Uit de Ivoren Toren – LDE Centre for Sustainability
Welke keuzes hebben we in de energietransitie? Is de circulaire economie een oplossing voor alle duurzaamheidsproblemen? Hoe kunnen we ons voorbereiden op klimaatverandering? Luister naar onze podcast Uit de Ivoren Toren om meer te weten komen over deze maatschappelijke onderwerpen. Wij plukken wetenschappers uit de Ivoren Toren om het te hebben over allerlei duurzaamheidsthema’s. Luister naar de podcast van de universiteiten Leiden, Delft en Erasmus en help wetenschappers uit de Ivoren Toren!

Podcasts BingeWatch Academy: Superhero Science – SG Delft
A series of podcasts accompanying BingeWatch Academy: Superhero Science, a programme organised by Studium Generale Delft and BW Science, and hosted by superhero scientist and TU Delft researcher Barry Fitzgerald.

The Road to Open Science – Utrecht Young Academy & Open Science Community Utrecht
A podcast that follows the path to adapting open science practices more widely through the perspectives of the researchers.

Met Nerds om Tafel
Kan het leuk zijn om anderhalf uur naar nerds te luisteren?
Ja, bewijst Met Nerds om Tafel. Het concept is simpel: men neme een tafel, vier tot vijf nerds, een dosis Spa Rood en een duw op de ‘record’-knop. De nerds wisselen zwaardere onderwerpen af met alledaagse verbazing.
‘Met Nerds om Tafel is het hobbyproject van Daniel, Floris, Joost, Jurian en Randal. We maken de uitzendingen met veel plezier en liefde en vinden het leuk als er zo veel mogelijk mensen luisteren.’

Wetenschap.nu
In Wetenschap.nu voert Karin van den Boogaert gesprekken met welbespraakte wetenschappers met interessant onderzoek, briljante ideeën en een verrassende en originele blik op de actualiteit.

Nerdland & Moules de Geeks
Op Nerdland zijn dieverse podcasts te vinden (en zie hieropnder ook), onder andere met Lieven Scheire en wisselende co-presentatoren. Alle ruimte voor inhoud en uitdieping, met een neus voor de wow- en de aha-erlebnis. Punt be.

Sound of Science
Wetenschapsfanaat Lieven Scheire gaat één op één het gesprek aan met een onderzoeker. Elke keer een ander onderwerp, maar altijd boeiend, prikkelend en met humor.

Nerdland Makertalk
Maarten Weyn en Kurt Beheydt gaan op bezoek bij makers in een zoektocht naar wat hen bezig houdt en wat de definitie van ‘maker’ nu eigenlijk is.

Koffie Curieus
Een podcast van Jonas Vandicke, onderzoeker aan de UGent, over de leukste verhalen uit de wondere wereld van de wetenschap. Plof je in de zetel met een kop dampende koffie en luister… ☕

Geheugenissen
De podcast voor al wie iets heeft met geschiedenis, maar het gewoon zelf nog niet wist. Geheugenissen is de geschiedenispodcast van de Universiteit Gent en is een productie van Julie Van Bogaert.

Erasmus Magazine – podcasts
‘Welkom bij de podcast Liefde in tijden van Tinder. In vijf afleveringen zoeken we uit hoe jij je leven als zoekende vrijgezel zo goed mogelijk kunt invullen: van Tinder of Grindr installeren tot de ware vinden – en deze ook behouden.’

De Profcast – TU Delft
Twee Delftse studenten, Marieke Kootte en Dave Boomkens, zijn een nieuwe podcast begonnen waarin ze professoren portretteren. Wie is er zo gek om de hele tijd met wetenschap bezig te zijn? Wie is de persoon achter de professor?

Mag het iets minder zijn
‘Een podcast met experten uit verschillende vakgebieden voor een toegankelijk gesprek over hun onderzoek.’ Zie ook Twitter: @Maghetietsmind1.

NIOD Rewind
In de Engelstalige NIOD REWIND podcast on war & violence interviewen Anne van Mourik en Thijs Bouwknegt wetenschappers over de geschiedenis van massaal geweld, oorlog en genocide. Tijdens de gesprekken gaan ze in op het onderzoek en de achtergrond van deze mensen. Wie zijn zij? Waarom bestuderen ze het gewelddadige verleden? Waar gaat hun onderzoek over? Hoe doen ze onderzoek? Hoe wordt hier in de samenleving op gereageerd? De podcast is te beluisteren via:
Soundcloud, Anchor.fm en Spotify.

Eos Podcast – Eos magazine
Een interessante vraag, een boeiende wetenschapper en dertig minuten. Dat is de interview-podcast van Eos.

Planeet FrankVRT
Elke maand zal Frank Deboosere proberen om in deze podcast een antwoord te geven op uw prangende vragen over weer en klimaat.

Listening to the Future – Jarno Duursma
‘Future Technology Podcast. Hoe ziet de toekomst eruit, bekeken door de lens van digitale technologie? Welke cutting-edge technologieën zijn relevant? Welke niet? Wat gaat de impact zijn van kunstmatige intelligentie, quantum computing, voice technology, fotonica, robotica, nano technologie? In de LTTF podcast interviewt Jarno Duursma experts uit de digitale wereld en kijken ze naar de toekomst door de lens van digitale technologie.’

Ondertussen in de kosmos – De Volkskrant
‘Alles wat zich afspeelt in de kosmos – en dus ook op planeet Aarde – wordt in deze podcast (aankondiging Volkskrant) besproken door de wetenschapsredactie van de Volkskrant. Tonie Mudde, zijn verslaggevers en academici bekijken de wereld met een onderzoekende bril.

Podcast Waar komt pindakaas vandaan
Vanaf 5 oktober 2020 presenteert het Instituut voor de Nederlandse Taal een serie korte podcasts met vragen over woorden. Zes weken lang, twee keer per week een verrassend verhaal over de herkomst van een doodgewoon woord, verteld door Laura van Eerten, Caspar Stalenhoef en Frieda Steurs.

Besmet! – Rijksmuseum Boerhaave
Besmet! is een zesdelige podcastserie over epidemieën vroeger en nu van Rijksmuseum Boerhaave. De serie maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Besmet! die te zien is tot en met 9 januari 2022.

Kluwen – Filosofische podcast
Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens-zijn. Een podcast die graaft van verwarring naar verwondering en terug, met een mix van persoonlijke verhalen en filosofische argumentatie.
Winnaar 2020 Eos Publieksprijs Wetenschapscommunicatie.

Snoek op Zolder
Snoek op Zolder is de wekelijkse wetenschapspodcast van de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC) en het Nationaal Innovatie Centrum Artificial Intelligence (ICAI). Hennie Huijgens en Sietse van Gorkom duiken met een onderzoeker of een medewerker van een publieke of private organisatie in de wereld van kunstmatige intelligentie. Hun belangrijkste vraag is ‘wat is de stand van zaken in AI onderzoek, en wat betekent dat voor mij en voor de samenleving?’

De Lettercast
Wekelijkse podcast over taal. Over de wonderlijke wereld achter woorden en de begoocheling van zinnen. Met Wim Daniëls en Frank van Pamelen.

Podcasts University of Twente
‘Did alumni end up in their dream job? What are the challenges of our scientists for 2030?’ In these two podcast series, you can listen to stories of graduated master’s students and scientists working on high-impact research at the University of Twente (UT).

Museum van de Verwondering – Teylers Museum
‘Wetenschapsjournalist en Teylersfan-vanaf-zijn-vroegste-jeugd Diederik Jekel en podcast- en theatermaker Dide Vonk nemen je mee door het oudste museum van Nederland. Stap binnen in deze tijdmachine, luister naar de intrigerende verhalen over het gebouw en de collecties van kunst en wetenschap en ontdek waarom Teylers al sinds 1784 een eerbetoon aan de verwondering is.’

Podcasts van de Universiteit Utrecht
Een overzicht (best veel ook), hoe genest is dat! 🙂

De Physicast – TU Delft
In de Physicast gaat Annelot Broerze, een Technische Natuurkunde studente van de TU Delft, in gesprek met professoren, alumni en medewerkers: allen die een persoonlijke visie hebben op de wereld en Natuurkunde!

Over taal gesproken – INT en Genootschap Onze Taal
‘In elke aflevering spreken we een deskundige over de Nederlandse taal. De nieuwe taalpodcast is een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Genootschap Onze Taal.’

Klokhuis
Het Klokhuis heeft een podcast voor kinderen.

Bijvangst – 3FM/BNN
‘Bijvangst is een podcast over toeval in de wetenschap van Sophie Frankenmolen. Een serie over vinden waar je niet naar zocht. Deze serie is een ode aan het ongeplande, aan getalenteerde dwarsdenkers, aan bizar toeval, aan eureka-momenten. Aan hoe de leukste dingen zich, net als in het leven, niet laten plannen.’

Master the Mind – Het Nederlands Herseninstituut
Host Robin Rotman praat maandelijks met toponderzoekers die zich bezighouden met de mysteries van de hersenen.

In de Wetenschap – Rijksuniversiteit Groningen
‘In de Wetenschap’ is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen. Hierin hoor je interviews met onderzoekers, nieuws en reportages uit de Groningse academische wereld. 

Questies – Quest
Vanaf de redactie van Quest geven redacteuren van Quest elke vier weken antwoord op allerlei fascinerende vragen.

Open geesten – Universiteit Leiden
In de podcastreeks ‘Open Geesten’ kijkt de Leidse faculteit geesteswetenschappen met historici Joost Welten en Nadia Bouras naar hun onderzoek en hoe zij de geschiedenis een plek geven in de hedendaagse maatschappij. Kortom: wat kan het verleden ons vertellen over het heden?

Matters of Humanities – Universiteit Leiden
‘‘Islam and Muslims are not something that happened to Europe; they are part of Europe. In fact, Islam is one the biggest constants in European history,’ argues Professor Maurits Berger in the new eight-part Matters of Humanities: History of Islam in Europe podcast series of the Leiden University Faculty of Humanities.’

Stokstaartjes

Stokstaartjes is een podcast voor nieuwsgierige kinderen over wetenschap.

Advertisement

4 thoughts on “NLse podcasts over wetenschap

  1. Focus Wetenschap. Met korte en langere items van NPO radio 1. (nog niet geluisterd)

    Wetenschap vandaag. Korte items van BNR. (nog niet geluisterd)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s