Home

Ik heb ’t al ’s eerder aangestipt in een of twee blogs: voor echt effectieve wetenschapscommunicatie zouden we eigenlijk een overkoepelende landelijke visie moeten hebben. Simpel gezegd de titel van deze blog: een doordacht idee van wat ‘de mensen’ eigenlijk zouden moeten weten van/over wetenschap.

In ons veld bedienen verschillende partijen allemaal verschillende doelgroepen, maar – als we het dan toch over versnippering hebben – het grote plaatje, en de grote lijn in alle activiteiten ontbreekt. Dat is natuurlijk al eerder opgemerkt, alleen waren de voorgestelde ideeën tot nog toe vooral cosmetisch van aard.

Misschien is dit dan wel een mooie concrete investering voor de Wetenschapsbriefgelden: het ontwikkelen van zo’n visiedocument, lijn in het verhaal. Dan voegen we gewoon een vierde clan toe aan het rijtje van Ionica Smeets, naast #clanplatform, #clansagan en #clancriteria nu ook dus #clanvisie in de strijd… 😉

Gezien mijn stokpaard ga ik natuurlijk proberen om dat in het stramien van Doel-Doelgroep-Boodschap-Middel te krijgen. Ik begin nu voor het gemak eerst met doelgroepen. Dan kun je een mooi chronologisch verhaal maken door heel grof die lijn te trekken in alle activiteiten die in loop van een ‘mensenleven’ spelen. Je kunt zo aangeven op welke moment wat opportuun is, en welke boodschap daaraan zou kunnen worden verbonden, en wie daarvoor een geschikte afzender zou kunnen zijn. Plus: welke voorkennis zou je al mogen verwachten, en hoe kunnen we elkaar als verschillende afzenders versterken in dat hele traject – een ketenbenadering in de wetenschapscommunicatie (deze term is van TU Delft-collega Maarten van der Sanden trouwens, we spelen stiekem al een hele tijd met zo’n idee).

Onderstaande tabel is een zaterdagochtend-frutsel, maar geeft misschien al een idee.

Ik weet ongeveer wat individuele wetenschappers willen met ‘communicatie’, of daar is relatief makkelijk achter te komen. Datzelfde geldt voor een ‘thema’ of instituut binnen de uni. Voor de universiteit als geheel wordt ‘t al lastiger. Op nationale schaal is ‘t natuurlijk al helemaal lastig, maar wellicht geeft verdere uitwerking van zo’n soort tabel, samen met diverse partijen uit ‘het veld’, de nodige duidelijkheid en lijn in ons aller verhalen en de plek daarvan in een groter geheel.

Ik ben benieuwd naar reacties (en ook hoe dit nou in vredesnaam weer te integreren is met die andere tabel die ik net had bedacht…).

3 thoughts on “Wat zouden ‘de mensen’ eigenlijk moeten weten van/over wetenschap?

  1. Pingback: Langs elkaar heen | RoyMeijer

  2. Pingback: Mijn persoonlijke twee centen voor het Nationaal Centrum voor Wetenschapscommunicatie | RoyMeijer

Leave a comment